Lisans tezi hazırlama konusunda öğrencilere akademik destek vermekteyiz. Eğitim alan öğrencilere ödev, proje, makale, tez, essay yazım konularında hizmet vermekteyiz.
Üniversite öğrencileri bitirme dönemine geldiklerinde mezun olabilmek için yazmaları gereken tez için bilgi sahibi olmaya çalışır. Bu makalede kısaca lisans tezi hazirlama konusunda bilgi vermek isterim
Öncelikle nasıl bir çalışma yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Bunun için tez örneklerini incelemeniz gerekir. Örnekleri incelemek size yapacağınız çalışmanın ip uçlarını verecek ve somut olarak da yapılan çalışmalar üzerinde bunu görmenizi sağlayacaktır.
Lisans tezi hazırlama aşamaları
Konu bulma
Aşamalar lisans tez konusu bulma ile başlar. Danışmanınız sizden konu ister, bazen bir bazen birden fazla isteyerek içinden birini tercih edebilir. Konu ararken, yapılmamış olanlardan ziyade kaynağı bol olan konulara yönelmenizi tavsiye ederiz.
Literatür taraması
Konu bulduktan sonra, danışmanınız sizden literatürü taramanızı ister. Bu ne anlama gelmektedir, daha önceden bu konu ile ilgili hangi bilim adamı ne yazmış bunu aramanız gerekir. Bunu yapabilmek için üniversitenizin kütüphanesine gitmeniz gerekir.
Hipotez kurma
Literatürü taradıktan sonra, konuyu daraltarak hipotezinizi kurmanız gerekir. Bu ne anlama gelmektedir, lisans tezindeki iddianızı yazmanız gerekir, yani neyi savunacaksanız onu belirtmeniz gerekir. Bunları yaparken geçici taslak ve geçici kaynakça hazırlamanız gerekir. Neden geçici denmektedir, çünkü yazım aşamasında okuduğunuz kitap, makale, bilimsel eserlerden eklemek istediğiniz olacak ve bunları güncellemeniz gerekecek.
Yazım aşaması
Sonraki aşama artık lisans tezi hazırlama için yazımına başlama evresidir. Literatürü tararken aldığınız notlar istikametinde tezimizi yazmaya başlamanız gerekir. İstenen sayfa sayısına ulaştıktan sonra, üniversitenizin tez yazım kılavuzuna göre düzenlemesinin yapılması gerekir. Her üniversitenin tez yazım yönergesi farklıdır, bu yüzden üniversitenizin sitesindeki ilan edilmiş olan kılavuzu esas alarak hazırlamanız gerekir.
İntihal raporu
Düzenleme aşamasından sonra normalde teziniz hazır hale gelmiştir. Ancak, geçen yıl Yüksek Öğretim Kurulunun almış olduğu karar gereği, hazırlanan tezler intihal programına sokularak %20 nin altında olanlar kabul edilecektir. Bu yüzden düzenleme yapıldıktan sonra enstitünüzde, ya da bilgi işlem merkezinde benzerlik raporu alınması şarttır. Bunu bazen de danışman hocalar almaktadır.
Danışman hocanızın dışında başka kişilerden intihal belgesi almamaya çalışın. Çünkü, depo özelliği açık bırakıldığı takdirde tezinizin tamamı alıntı olarak yani intihal olarak gözükecektir. Bu yüzden konuyu bilen kişilerden destek almaya çalışın.
Lisans tezi hazırlama için en son aşama danışmanızın onay vermesidir. Eğer danışmanınız titiz birisi değilse bu süreci kolayca halledebilirsiniz. Aksi takdirde ciddi sorunlar ile yüz yüze kalabilirsiniz.