Tez hazırlama aşamaları nelerdir, aşağıda liste olarak hazırlama süreçlerini bulabilirsiniz.
Tez hazırlama püf noktaları nelerdir, kolay tez nasıl hazırlanır, tez yazarken nelere dikkat etmek gerekir konusunda hazırladığımız makaleleri sitede bulabilirsiniz. Tez yazması gereken öğrencilerin takip edeceği sıralama şu şekilde olmalıdır:
Tez hazırlama aşamaları nelerdir
Tez yazım süreçlerini aşağıda bulabilirsiniz
1.Aşama : Tez konusu belirleme
Konu seçim aşamasında dikkatli olmak gerekir. İlginizi çeken, orjinal, yazarken kaynaklara kolay ulaşacağınız, bilimsel yeterliliği olan konu seçerseniz zahmet çekmezsiniz.
2. Aşama: Konuyu daraltma
Çok geniş bir konu alıp onu araştırmak zaman, sayfa sınırını aşacağı için öğrencilerin yapması anahtar kelimeleri belirleyip ona göre konuyu sınırlandırmaya gitmesidir. Ne kadar daraltılabilir sorusu önemlidir, çok daraltılırsa araştıracak kaynak sorunu olabilir bunun yanında geniş konu araştırmasında zaman yetmeyebilir. Tez yazanlar bunun dengesini iyi ayarlamalıdır.
- Konu nasıl özelleştirilir inceleyin
3. Aşama : Araştırmadaki tezi belirleme (hipotez)
Tez hazırlama aşamalarından üçüncüsü; Konuyu sınırlandırırken tez yazan kişinin zihninde iddia olarak ortaya koyacağı bir cümlesi olmalıdır. İlk okumalara başlarken bu şekillenir, ancak bu kesin değildir. Okumalar devam ettikçe değişkenlik gösterebilir. Tez cümlesi, iddia edilebilir, bilimsel kriterlere göre savunulabilir, neden sonuç ilişkisinde değerlendirilebilir olmalıdır. Bu cümle araştırmacıya yön verir.
- Hipotez nasıl geliştirilir inceleyin
4. Aşama : Metodu belirleme
Tez hazırlama aşamalarında dördüncü nokta; Doğru konu bulup, doğru metod uygularsanız tezinizi sorunsuz tamamlayabilirsiniz. Teze bilimsellik özelliği katan yönü yöntemidir. Anket, deney, gözlem, mülakat, istatistik bunlardan bir kaçıdır.
5. Aşama : Geçici plan hazırlama
Taslak plan olarak da adlandırılan bu süreç sistemli şekilde hareket etmeyi sağlar. Geçici olmasının nedeni ilk aşamada hazırlanması, okumaların sürmesi ile yeni ilave edilecek değişikliklere göre farklılık göstermesindendir. Aşağıdaki şekilde hazırlanır:
- Giriş
- Metodoloji
- Bulgular
- Bulgulara İlişkin Açıklama ve Değerlendirmeler
- Sonuç ve Tartışma
- Kaynakça
6. Aşama : Geçici kaynakça hazırlama
Araştırma süresince yapılan okumalar, kaynaklar not olarak yazılır. Neden geçici denmektedir? Okumalar devam edeceği için yenileri ilave edilecektir.
7. Aşama : Okuma not alma
Kaynaklar taranarak belirlenen okumalar yapılarak not alınır. Bunun için konunuz ile ilgili yazılmış tezin kaynakçasına ulaşarak oradaki yayınları takip edebilir, okuduğunuz yerleri not alıp, kaynakları da yazarsanız tekrar aynı kaynaklara dönmekten kurtulmuş olursunuz. Tez hazırlama aşamaları
8. Aşama : Yazım aşaması
Yukarıda belirtilen tüm maddelerin açık, net, bilimsel kurallara göre yazılması sürecidir. Yazdığınız tüm noktalara hakim olmanız gerekir. Yazım süreci bitince jüri önünde tezinizi savunacağınızı asla unutmayın. Tezinizi savunamazsanız reddedilir. Tez hazırlama aşamalarını gerekirse tekrar gözden geçirmeniz gerekir.
- Tez hazırlarken mutlaka bakmanız gereken ipuçları
Geniş açıklamalı örneklerle tez hazırlama yazısını okuyabilirsiniz.
- Tez hazırlama aşamaları ile ilgili aramalar
planı örneği
çalışma planı örneği
hazırlama nedir
lisans
örnek
pdf
önlisans
lisans tezi örnekleri