Benzerlik oranı ile intihal arasındaki fark

Benzerlik oranıBenzerlik oranı ile intihal arasındaki fark nedir? İntihal ile benzerlik oranı çoğu zaman birbirine karıştırılmaktadır. Bu iki kavram birbirinden çok farklıdır. Bu yüzden arasındaki farkları izah etmek istedim.

İntihal, başkasına ait bir fikrin, düşüncenin, ürünün sahiplenilmesi demektir. İntihal akademik bir suç olduğu gibi aynı zamanda ceza hukuku kapsamına da girmektedir. İntihal yapmak üniversiteden uzaklaştırmaya varıncaya kadar sonuç doğuran fiildir. Fakat, benzerlik oranı çok farklı bir şeydir. Alıntı ve kaynakçaların başka yayınlarla mukayese edilerek elde edilen sonuca denir.

Benzerlik oranı ile intihal

Turnitin ve iThenticate gibi programlardan alınan intihal raporuna dikkatlice bakarsanız, belgede similarity index olarak yer alır, yani benzerlik indeksi. Farkındaysanız intihal indeksi olarak yer almaz. Hangi siteden, hangi tezden, akademik makaleden ne kadarlık kısmının benzediğini bu raporda görmekteyiz.

Her üniversitenin kabul edilebilir benzerlik oranı ( intihal oranı değil ) farklı olabilir. Türkiye’deki üniversitelerde genel olarak %20 kabul edilmektedir. Bu %20 intihal yapılacağı anlamına gelmez. Yukarıda belirttiğimiz gibi intihalin her türlüsü suçtur ve başınızı ağrıtır. Tez danışmanınızın düşürüp gel dediği, intihal değil, benzerlik oranıdır. Buradaki benzerlik oranı, alıntı ve kaynakçaları da bazen içerebilir. Bu konuda tam bilgiyi danışman hocanızdan öğrenmeniz gerekir.

Bir konuya daha dikkat etmek gerekir. İntihal ile benzerlik oranını doğru şekilde kullanmak gerekir. Akademik bir yayında intihal yapıldığı benzerlik indeksinden anlaşılır. Hangi kaynaktan alıntı yapıldığını benzerlik indeksinden öğrenebilir, kaynakçada doğru şekilde yer verilip vermediğine bakılarak intihal raporu bunun için kullanılabilir.

Yukarıda anlattıklarımızdan bir hatayı daha düzeltelim. İntihalden kaçınmak, atıfları doğru şekilde yaparak, satır içi kaynak vererek ve bunu da doğru şekilde kaynakçada belirterek olabilir. Ancak, benzerlik oranı düşürmek için intihal raporundaki benzeyen yerleri azaltarak yapılmaktadır.

Bu makalede iki kavram arasındaki fark olduğunu, birbirlerinden ayrı kavramlar olduğunu öğrendik. İntihal çeşitleri, benzerlik oranı düşürme, intihal raporu hakkında yazıları da okuyabilirsiniz.

 

İntihal oranını düşürmek için kaç sayfa yazmanız gerektiği ile ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar

İstanbul tez merkeziİstanbul tez merkezi

istanbul tez merkezi olarak, İstanbul’daki üniversitelerde öğrenim gören üniversite öğrencilerine akademik yazım desteği vermekteyiz. Yazım aşamalarında İstanbul’da yaşayan öğrencilere hizmet verilir. Ödev hazırlama merkezimiz tm Türkiye’ye, yazım konularında destek vermektedir.

Tıklayın
1
Tıklayın
Akademik Danışmanınız
Üniversite Öğrencilerine Akademik destek verilir
Ödev
Proje
Tez
Tezsiz proje
Makale
İntihal raporu
İntihal Düşürme
Online Sınav Desteği
Merhaba Hoşgeldiniz

Bölümünüz Ve Talebiniz Nedir?