intihal hakkında bilgi makalesini yazma nedenimiz tez yazan birçok lisans, yüksek lisans öğrencisinden talep gelmesidir. Üniversite öğrencileri intihal nedir, nasıl yapılır, nasıl engellenir, nasıl düşürülür, bunları öğrenmek için bizden yazı talep ettiği için bu makaleyi yazma ihtiyacı hissettik.
İntihal nedir, nasıl yapılır
Başkasına ait bir ürünü, fikri, düşünceyi, kendisine aitmiş gibi gösterme aldatmacasına denir. Kime ait olduğunu göstermezseniz, intihale düşmüş olursunuz. İntihal örneklerini inceleyebilirsiniz.
intihal hakkında bilgi
Nasıl engellenir
intihal hakkında bilgi için en önemli kısmı engellemek içindir. Engellemenin en kolay yolu cümleyi bire bir alacaksanız tırnak işareti içine alarak ve kaynakçaya eklemeniz gerekir. Buna ilave, özet çıkararak yazabilir ve kelimeleri değiştirerek yazabilirsiniz. Fakat her iki durumda da satır içi kaynak yazmanız ve bunu da kaynakçaya ilave etmeniz gerekir.
İntihal raporu nedir
Makale, ödev, proje, tez gibi akademik yazıların programa sokularak benzerlik oranını gösteren belgeye denir. Rapordaki benzerlik oranı, alıntı yapılan makale renklendirilerek ve numaralandırılarak verilir. Bu sayede kolayca alıntı yerlerini incelemek söz konusudur. İntihal raporu yazısını okuyabilirsiniz.
Nasıl düşürülür
Benzerlik oranı yüksek çıkması durumunda, oranın düşürülmesi gerekir. Oranı düşürmenin en kolay yolu, raporda belirtilen alıntı yerlerini özetleyerek, tırnak içine alarak ve kelimeleri değiştirerek düşürülür. Ancak her durumda, kaynakçaya işlemeniz gerekir.
En çok kullanılan intihal programları nelerdir
Türkiye’deki üniversitelerde en çok kullanılan program Turnitin ve iThenticate’tir. Kullanımın yaygın olma sebebi, taradığı veritabanlarının geniş olması. Neredeyse, tüm üniversitelerin akademik yayınlarını taramakta ve kaydetmektedir. İntihal hakkında bilgi açısından hangi programın kullanıldığı önem taşımaktadır.
Ücretsiz intihal programları nelerdir
Ücretsiz kullanıma sürülen birçok yazılım vardır. Bunların bazıları online internet üzerinden hizmet verirken, bazıları da bilgisayara indirilip kullanıma sunulmaktadır. Ücretsiz programlardaki sorun, taradığı veritabanın az olması, üniversitelerde kullanılan programlara göre yetersiz kalmasıdır. 10 ücretsiz intihal programı ziyaret edebilirsiniz.
Kabul edilebilir intihal oranı nedir
Lisans tezlerinde intihal oranı ortalama %20 kabul edilir. Benzerlik oranı alıntı ve kaynakça dahil %20 ye kadar izin verilir. Yüksek lisans intihal oranı nedir, aynı şekilde %20 ortalama kabul edilir. Fakat, kesin oranı danışman hocanıza sormanız gerekir.
İntihal cezası var mı, varsa cezası nedir
İntihalin cezası var ve yaptırımı oldukça ağırdır. İki şekilde ceza söz konusudur. Akademik suç ve ceza hukuku alanına giren suç. Akademik ceza olarak öğrenciye, akademisyene üniversiteden uzaklaştırma ve hatta atılma cezası verilebilir. İntihal hakkında bilgi bakımından cezasının olup olmadığını öğrenmektir.
İntihal hileleri var mı
Bu soru son dönemde çok fazla sorulmaya başladı. Şunu ifade edelim ki hilesi yok. Olduğunu söyleyen kişiler programları yanılttığını düşünebilir. Fakat, hile yapmak çözüm değil, siz siz olun hile, aldatma gibi yanlışa düşmeyin.
İntihal hesaplaması yapılır, kaç sayfa düzenleme yapılması gerekir
Hesaplamayı bir örnekle yapalım. Tez danışmanınız kabul edilebilir intihal oranını %20 olması gerektiğini düşünelim. Tezinizi programa soktunuz ve %40 çıktı. Teziniz de 100 sayfa olduğunu varsayalım. Kaç sayfa yeniden yazılması gerekir. 100 sayfanın 40 sayfası benzemekte, bunun 20 sayfası kabul edilebilir. 40-20 = 20 sayfanın tekrar yazılması gerekir.
İntihal hakkında bilmeniz gereken 10 şey makalesi temel olarak size fikir verecektir.
İntihal oranını düşürmek için kaç sayfa yazmanız gerektiği ile ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.