Turnitin benzerlik oranı, intihal raporunda milyarlarca tezin taranması sonucunda elde edilen orandır. Tez yazanların en büyük korkusu intihale düşmektedir. Öğrencilerin intihal kadar korktukları şey, benzerlik oranının yüksek çıkmasıdır.
Benzerlik oranı
Türkiye’deki üniversitelerin kabul ettiği oran ortalama %20 olarak benimsenmiştir. Bu intihal oranı olarak kullanılsa da doğrusu benzerlik oranı olmalıdır.
Turnitin benzerlik oranı neden yüksek çıkar
Benzerlik oranının yüksek çıkmasının nedeni, başka tezlerden ya da akademik yayınlardan kopya yapılmasıdır. Öğrenciler çeşitli nedenlerden dolayı, tarama yaparak aynı konuda yazılmış tezlerden kes kopyala yaparak olduğu gibi kendi tezlerine aktarırlar. Turnitin benzerlik oranı yüksek çıkmasının bir diğer sebebi, yapılan alıntıların yüksek olmasıdır. Aslında %20 oranı, kaynak göstererek yapılacak oranı bildirmektedir.
Turnitin benzerlik oranı yüksek çıkarsa
Benzerliğin yüksek çıkması durumunda, rapor alınıp benzeyen yerlerin tekrar değiştirilerek yazılması gerekir. Buna intihal düşürme denir.
Benzerlik oranı nasıl düşürülür
Turnitin orjinallik raporunu önünüze alın ve renkli yerleri okuyun farklı kelimelerle tekrar yazın. Renkli yerler bitene kadar bu işlemi yapmanız gerekir. Bazı öğrenciler turnitini kandırmaya yönelmekte, farklı hilelerle aldatmaya çalışmaktadır. Bu yola asla girmeyin aksi takdirde ceza alırsınız.
Turnitin benzeri siteler
ücretsiz olarak rapor alacağınız siteler olabilir ancak bunları tavsiye etmiyoruz. Tezinizi yüklediğinizde sistemlerine kopyalayabiliyorlar, bu tezin bir sonraki sefere rapor alındığında %95 benzer olduğu anlamına gelebilir.
İntihal oranını düşürmek için kaç sayfa yazmanız gerektiği ile ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.