İntihal raporu nasıl aldım

İntihal raporu nasıl alırım sorusunu sormayan neredeyse öğrenci yok. Ben de böyleydim. Tezimi yazdım, düzenlemesini yaptım. Danışman hocamın “Bir de intihal oranına bakalım” sözüyle başıma gelecekleri anlamış gibi olmuştum.

Tüm zoruluklara rağmen tezin yazımının bittiğini sanıyorsunuz, üzerinizdeki yükün kalktığını düşünüyorsunuz ancak bambaşka bir mücadele yani başlıyor. İntihal raporu problemi. Yök’ün aldığı yeni karar gereği lisans ve yüksek lisans tezlerinde intihal kontrolü yapılacakmış.

Sosyal bilimler enstitüsünden gelen intihal raporunu görünce “Ama hepsini kendim yazdım” olmuştu. Fakat tez danışmanım %45 çıkmış, bunu %20’nin altına çek, öyle getir deyince yapacak başka bir şey olmadığını anladım. İyi de ben intihalin ne olduğunu yeni öğrenmişken, intihal yüzdesini nasıl düşürecektim. Bu vesile ile intihal nedir, nasıl yapılır, intihalden nasıl kurtulmak gerekir, nasıl yazsam intihal olmaz ve hangi programlar var, ücretsiz olanlar mı iyi yoksa ücretli olanlar mı tüm bunları öğrenmekle işe başladım.

İntihal nedir

İntihal; başkasına ait fikri, yazıyı, makaleyi ona ait olduğuna dair atıf yapmadan ve kaynakçada yer vermeden yazılması, sahiplenilmesi olayı olduğunu öğrendim. Peki ben %45 intihal mi yapmış oldum? Hayır, aslında rapordaki yüzde benim aşırma yaptığımı değil, sadece tezimdeki benzerliğin diğer akademik yazılarla %45 benzediğini ve bu şekilde enstitünün koyduğu sınırı aştığını öğrendim. Faydalı bilgiler

İntihal raporu ne demek

İntihal raporu, yapılan intihalin oranını değil, tezdeki benzerliğin diğer akademik yayınlarla mukayese edildiğinde ne kadar benzediğini ortaya koymaktadır.

Tez danışman hocamın dediği gibi benzerlik oranını düşürecektim ama intihal nasıl düşürülür hiç bilmiyordum. İnternette arama yaparak, benzerlik oranını nasıl düşüreceğimi araştırdım.

İntihal oranını nasıl düşürebilirim

Danışman hocamın verdiği rapordaki kırmızı renkte olan ve üzerinde referans numaraları olan yerleri tek tek işaretledim. Tezimde bunları kırmızı renk ile işaretledim. Küçük bir hesap yaparak kaç sayfa üzerinde değişiklik yapacağımı hesapladım. Tezim yaklaşık 100 sayfaydı. Oranı %45 çıkmış ve %20 nin altına çekecektim. Yaklaşık 30 sayfa üzerinde değişiklik yapsam yeterli olacağını hesapladım.

Yaptığım şey, cümlelerin anlamını değiştirmeden kelimeleri ve cümle yapısını değiştirerek tekrar yazdım. Bunu yaparken, formata dokunmadan, dipnot ve kaynakçaları ellemeden yapmaya çalıştım. Tüm bu çalışmaları yaptıktan sonra tekrar rapor almam gerekiyordu. Peki bunu nasıl hallettim.

İntihal raporu veren yerler

Rapor almak için turnitin intihal raporu veren kişi ya da kurum var mı onun araştırmasını yaptım. Serkan Bey ile tanıştım. Kendisi raporu verebileceğini sadece mail atmam gerektiğini söyledi. Küçük bir ücret talebi oldu. Onu da karşıladım. Kendisinden programın veritabanına kaydedip etmediği oldu. Eğer tezim veritabanına kaydolursa, oran birden yükselme durumu ile karşılaşabilirdim. Serkan Bey tezin kaydolmadığını ve rahat olmam gerektiğini söyledi. 1 saat geçmeden mailime intihal raporum geldi ve %15 yazıyordu.

Eğer ben bile rapor alıp, intihal yüzdesini tek başıma düşürdüysem siz de bunu yapabilirsiniz.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar

Lisans tezi hazırlamaLisans tezi hazırlama

Lisans tezi hazırlama konusunda öğrencilere akademik destek vermekteyiz. Eğitim alan öğrencilere ödev, proje, makale, tez, essay yazım konularında hizmet vermekteyiz. Üniversite öğrencileri bitirme dönemine geldiklerinde mezun olabilmek için yazmaları gereken

Tıklayın
1
Tıklayın
Akademik Danışmanınız
Üniversite Öğrencilerine Akademik destek verilir
Ödev
Proje
Tez
Tezsiz proje
Makale
İntihal raporu
İntihal Düşürme
Online Sınav Desteği
Merhaba Hoşgeldiniz

Bölümünüz Ve Talebiniz Nedir?